Operettinfo.hu - Csárdáskirálynő emlékbélyeg jelent meg! • Csárdáskirálynő emlékbélyeg jelent meg!

  Emlékbélyeget adott ki a Csárdáskirálynő című operett bemutatásának centenáriuma alkalmából a Magyar Posta, a bélyegen az akkori magyarországi bemutató szereposztásának művészei láthatók.

  Kálmán Imre darabját 1915. november 17-én mutatták be Bécsben, a darab magyarországi premierjére pedig egy évvel később, 1916. november 3-án került sor - idézte fel Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a bélyeg csütörtöki bemutatóján Budapesten.

  A bélyeg az 1915-ös bemutató századik évfordulójára készült, de az 1916-os magyar bemutatót örökíti meg Kosáry Emmával, idősebb Latabár Árpáddal, Rátkai Mártonnal és a zenészekkel - emelte ki Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. "A Magyar Posta számára mindig is fontos volt, hogy a bélyegeken keresztül megörökítsen jelentős eseményeket és személyiségeket, olyan történéseket, amelyekre büszkék lehetünk. A Csárdáskirálynő a százéves évforduló alapján mindenképpen méltó erre" - fogalmazott a vezérigazgató.

  Szarka Zsolt felidézte, hogy a most forgalomba bocsátott bélyeg illeszkedik a posta művészeket megörökítő tradíciójába, hiszen a Nagy nevettetők elnevezésű sorozat bélyegein például Latabár Kálmán vagy Kis Manyi látható, de az Operettszínház művészei is szerepeltek már magyar postai bélyegeken.

  A bélyeget Nagy Péter grafikusművész tervezte, 200 ezer példányban készült el és csütörtöktől vásárolható meg az ország nagyobb postáin, a Filapostán, valamint az Operettszínházban is árusítani fogják - tette hozzá. Bár a darabot Bécsben mutatták be előbb, Kálmán Imre magyar származása és "felvállalt magyarsága" miatt azonban általában Magyarországgal azonosítják a művet annak ellenére, hogy a történet szerint kizárólag az orfeumjelenet játszódik Budapesten, az összes többi bécsi helyszín - emlékeztetett Lőrinczy György. Hozzátette: a magyar operettjátszás különlegessége, hogy a színészek tánccal és akrobatikus elemekkel tűzdelik meg a jeleneteket, más országokban erre nincs példa.
  "Amellett, hogy ez egy csodálatos mű, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a világ számos pontjára eljutottunk ezzel az előadással" - tette hozzá. A teátrum nagy ünnepségsorozattal készül a jubileumi évre, amelyről az igazgató egyelőre csak annyit árult el, hogy késő tavasztól egészen a magyarországi első bemutató centenáriumáig, 2016. novemberéig fog tartani, és többek közt Münchenbe, Ománba, Bakuba utaznak a darabbal, amelyet nyártól megújult jelmezekkel és szereposztással több vidéki városban is bemutatnak. A jubileumi előadások Edwinjét Dolhai Attila, Szilviát Fischl Mónika alakítja majd. 2015 nyarán a Csárdáskirálynő szabadtéren is látható lesz Baján.(Részletek itt!) Az emlékévhez kapcsolódva a színház nagyszabású kiállítást is rendez.  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz Hozzáadás MySpace-hez RSS  Szerző: Call / MTI
  Dátum: 2015.03.19.


  Kereső
  Hírlevél
  © Minden jog fenntartva - OperettInfo.hu 2006-2021


  j lap - 1

  Partnerek: