Interjú Nagy Lóránttal Az Orfeum mágusa előadás kapcsán!

2023.10.10 kovacsad

Interjú Nagy Lóránttal Az Orfeum mágusa előadás kapcsán!

A Budapesti Operettszínház november 17-én, 18-án és 19-én bemutatja Pejtsik Péter–Orbán János Dénes Az Orfeum mágusa című nagyoperettjét. Nagy Lóránt is Somossy Károly bőrébe bújik, vele beszélgettünk.

Számos hazai és külföldi, prózai és zenés színházi előadásban játszottál, és rendezőként is jegyzik a neved. Hogyan érzed magad most, a Budapesti Operettszínház készülő produkciójában?

Nagyon jól, hiszen egy új premier előtt állunk! Az Operettszínház a magyar zenés színházi élet zászlóshajója, itt címszerepet énekelni, ráadásul egy ősbemutatóban, megtiszteltetés, és izgalmas feladat is számomra.

Fotó: Veres Ildikó

Véleményed szerint milyen ember volt a mulatók királya?

Egy színésznek elsődleges feladata, hogy feltérképezze azt a korszakot, amikor az általa játszott karakter élt, és megértse a közeget, amiben működött. Így utánaolvastam Somossynak és áttanulmányoztam a lehető legtöbb elérhető információt vele kapcsolatban. Ahogyan egyre inkább elmélyedtem a századforduló elképesztő fejlődést hozó éveiben, lassan kirajzolódott Somossy Károly alakja, aki az 1900-as évek őrült fővárosi forgatagában ráérzett a Pesten megforduló sokféle ember közös vágyára: arra, hogy szórakozni és mulatni akarnak, önfeledten és féktelenül. Mai kifejezéssel élve: megtalált egy piaci rést az éjszakai életben, amit sikeresen be is töltött. Bizonyos vagyok abban, hogy mindez nem volt véletlen, mert a lényét képező életszeretetéből táplálkozott. Összetett karaktere, tobzódó, perzselő hőfokon égő jelleme, világfi személyisége és nagyívű álmai így találkoztak a valósággal, vagyis mindazzal, amit létrehozott és felépített Pesten, szó szerint is, hiszen a jelenlegi Budapesti Operettszínház épületében működött egykor a Somossy Orfeum. Somossy Károly valóban mágus volt, aki már-már varázslóként irányított mindenkit aki megfordult körülötte. 

Miként alakulhatott úgy, hogy élete vége felé hátat fordított mindennek?

Mindig érdekes kérdés, ha egy ambíciókkal teli, sikeres ember egyszer csak elbukik. Somossyval is ez történt és végül nincstelenül halt meg. Folyamatosan keresem, keressük a lehetséges válaszokat, hogy mi okozhatta ezt? Túlcsordult, miután évekig nyakig elmerült az éjszakákban? Vajon a mértéktelensége lehetett az oka a vesztének? Hiányzott az életéből az a biztos érzelmi, családi háttér, ami a tisztes korú férfiak egy részének szükséges ahhoz, hogy végül megnyugodjanak? Egyik kérdés hozza a másikat, és biztos vagyok abban, hogy a szövegíróval, a rendezővel és a társulattal választ kapunk minderre.

Ahogyan a szavaidból kitűnik, izgalmas alkotói folyamatnak vagy részese...

Természetesen, és ne feledjük azt sem, hogy a nagyoperett főhőse ebben az épületben járt-kelt és dolgozott, itt történtek meg vele életének meghatározó eseményei, boldog, vagy kockázattal teli pillanatai, és mi most ugyanott próbálunk, ahol ő a virágkorát élte. 

Mitől lesz unikális előadás Az Orfeum mágusa?

Leginkább attól, hogy az alkotókkal és Bozsik Yvette rendezővel együtt visszatérünk az operettjátszás nemes hagyományaihoz. Zenés színészként és rendezőként is azt gondolom, hogy mai világunkban a műfaj már nem alkalmas arra, hogy ideológiai kérdésekben állást foglaljon, ami néhány évtizeddel még jellemző volt az operettek egy részére. Az Orfeum mágusa napjaink közönségnek szóló operett lesz, fantasztikus zenével. Pejtsik Péter zeneszerző munkásságát jól ismerem, számos produkcióban részt vettem már, amelyeket meghatározott az ő fantáziadús, sokszínű zeneisége. Nagy öröm számomra, hogy a hármas szereposztásban elénekelhetem és eljátszhatom Somossy Károly alakját.

A Budapesti Operettszínház november 17-én, 18-án és 19-én bemutatja Pejtsik Péter–Orbán János Dénes Az Orfeum mágusa című nagyoperettjét. Jegyárak és jegyvásárlás itt!

Fotó: Veres Ildikó


  

CSATLAKOZZ HOZZÁNK


AJÁNLÓ
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Ha feliratkozol hetente elküldjük neked a legfrissebb cikkeket.

Neved*:
E-mail címed*:
 

EZT OLVASTAD

Médiaajánlat   Impresszum - kontakt   Adatvédelem   © Minden jog fenntartva - OperettInfo.hu 2006-2023